Valná hromada

spolku Zachovalý kraj, která se konala 6. dubna 2024 v 19 hodin v nadějkovském kině

1. schválila výroční zprávu za rok 2023 vč. vyúčtování; zpráva je zveřejněná na webu spolku na stránce Dokumenty

2. zvolila na období do příští valné hromady za předsedkyni spolku Olgu Černou

3. přijala čtyři nové členy

4. k další činnosti spolku ZK se dohodla na následujícím:

  • podpora Dne proti úložišti
    Den proti úložišti dále podporuje Obec Nadějkov, spolek Stop sečení srnčat na Nadějkovsku a spolek Naplaveno ze Stružince
  • naučná stezka
    Po 22 letech od vzniku stezky by bylo dobré vyměnit cedule a aktualizovat texty. Návrh Obce Nadějkov, že nové cedule zaplatí (a tím přejdou do jejího vlastnictví), nevyužijeme. Peníze zkusíme vybrat přes sbírku na Darujme.cz, využijeme možnost založit ji přes Nadaci VIA, která výtěžek může zdvojnásobit (až do výše 20 tis. Kč).
    Vzhled cedulí by se neměl zásadně měnit, jen by měly být bez „rantlu“, stejně jako na rodinné stezce. Výrobu cedulí může zajistit truhlář Jindra Částka z Kvasejovic, cena jedné je 1900 Kč + cca 300 Kč na vytištění a zalaminování dvou A3 (černobíle). Grafickou úpravu bychom svěřili grafičce Štěpánce Našincové, která je autorkou ilustrací současných tabulí.
  • cesty a výsadby
    Obec Nadějkov se chystá dokončit cestu na Čambulu (vč. výsadby) a zprůchodnit cestu z Hubova na Nepřejov, výsadby u této cesty by svěřila spolku ZK a Okrašlovacímu spolku. Počkáme, jak dopadne domluva obce s panem Fukou, který plánuje výsadbu na navazujícím svém pozemku.
    Proti zprůchodnění cesty od mlýna Slabov (Vachovi) k jihu, ke kříži u silnice z Pohoří na Brtec, obec v zásadě nic nemá, ale chce vědět podrobnosti (co zaměřit, jestli jsou potřeba úpravy terénu). Výsadby by byly možné na pozemku, který patří Hájkům.
  • lavičky a cedulky
    na lavičku na kalištťské cestě přidáme 4. května (před čajovnou) cedulku se jmény Josefa Kepla a Rudolfa Kepla
    necháme vyrobit ještě cedulku se jménem folkloristy Štěpána Dvořáka z Micáskova mlýna, umístění lavičky by bylo možné na pdpočívadle u silnice u odbočky na Vratišov, pravděpodobně je potřeba souhlas obce a silničářů
    obě cedulky zaplatí spolek (celkem 3000 Kč), protože Keplovy potřebujeme včas
    lavičky z kostelních trámů by bylo dobré upravit tak, aby se o ně člověk tolik neumazal
  • svatováclavská potulka
    podzimní alternativa k jarnímu pochodu obce po naučné stezce; cílem je ukázat cesty, které obnovil Okrašlovací spolek (kališťská, přes Draha) a méně používané cesty, poskytnout možnost v klidu vnímat krajinu okolo; na cestě mohou být malá překvapení
    v sobotu 28. září, asi 9,5 km (Nadějkov-Větrov-les -Kaliště-kališťská cesta-rybník Zeman-Křenovy Dvory-Boučí-Homole-Draha-Nadějkov), dá se projít za 3 hodiny
    v příštím roce může vést jinudy, po dalších zapomenutých cestách (třeba po mlýnské cestě)
  • čajovny
    na 4. května chystá Jirka Benda besedu o nadějkovských cestách, další čajovny budou po prázdninách
  • drobné památky (křížky, kapličky)
    Máme zmapované a zdokumentované informačními fotografiemi, pokud bychom měli vydat brožurku (jako Jistebnice), potřebujeme ještě kvalitní fotky (Ivana Rynešová, Honza Černý) a kvalitní skeny kreseb Jirky Vocílky.
Příspěvek byl publikován v rubrice Spolek a jeho autorem je Olina. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.